Carticica foldabila pentru bebelusi - Armonica
Carticica foldabila pentru bebelusi - Armonica

Prin Ochi de Bebe este prima serie de carti pentru bebelusi cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni. Este un concept unic in Romania, fiecare carte cuprinzand imagini alb-negru.

Dupa nastere, vederea copiilor nu este pe deplin dezvoltata si vederea lor nu este clara inca. Este nevoie de pana la un an pentru a obtine toate abilitatile vizuale.

Mai mult de 50 de ani de cercetari stiintifice arata ca sugarii sunt stimulati vizual prin imagini cu contrast ridicat.

Cartile Sierra Madre contribuie la consolidarea abilitatilor copiilor, permitand in acelasi timp familiilor sa petreaca impreuna timpul de calitate. 

Sunt destinate parintilor tineri si educati, care pot folosi cartile intr-un mod productiv, stimuland dezvoltarea copiilor lor.

 “Prin Ochi de Bebe este o serie grafica inovativa pe piata de carte. Aceasta prezinta un material ilustrativ la care copilul este receptiv inca din primele zile de viata. O recomand parintilor pentru stimularea dezvoltarii cognitive a copilului.” – Florentina Moldovanu, medic primar pediatrie, doctor in stiinte medicale, autor de lucrari stiintifice si cercetari in pediatrie.

Prin Ochi de Bebe le permite parintilor sa inteleaga mai bine cum bebelusul vede si percepe lumea, astfel putand fi alaturi de el intr-o maniera mai empatica, ceea ce pune o baza solida in dezvoltarea psihica si relationala a copilului.- Claudia Jimeno Beltran, psiholog, specialist in Comunicare Relationala si Dezvoltare Personala, Fondator al Centrului AmaneSer.

Seria “Prin Ochi de Bebe” cuprinde 4 carti pentru bebelusi:

Melcul – carte cu imagini pe fundal alb

Zmeul – carte cu imagini pe fundal negru

Lingura & Furculita – carte cu mix de imagini alb, negru

       Armonica – carte foldabila cu mix de imagini alb, negru si rosu

 

  1. Rezumat
  • Mai mult de 50 de ani de cercetări științifice arată că sugarii sunt stimulați vizual de imagini cu contrast ridicat.

  •  După naștere, copilul percepe doar culori intense, deoarece retina poate detecta doar un contrast mare între lumină și întuneric. (Dr. Amanda Gummer)

  •  Alb-negru reprezintă cea mai puternică și mai usor recognoscibila combinație pentru un bebelus, datorită contrastului accentuat, care provoacă cea mai puternică stimulare vizuală. Aceste culori cresc curiozitatea copilului și stimulează conexiunile celulelor creierului. (Dr Williams Sears)

  • Nou-născuții se comportă ca și cum ar privi printr-o ceață densă - obiectele trebuie să fie intense, strălucitoare și mari pentru a genera un răspuns. Ei încep să reacționeze la obiectivele colorate in jurul varstei de 2 luni, iar dezvoltarea acuității (viziune detaliată) durează ceva mai mult. Nivelurile adulte de acuitate nu sunt atinse până la vârsta de cel puțin un an. (Cercetare realizată de Universitatea Indiana)

 

 

Vederea bebelusului versus vederea adultului - comparatie

 

 

Studii istorice privind vederea sugarilor

Mai mult de 50 de ani de cercetări științifice indică un efect direct al dezvoltării vizuale a bebelusilor atunci când sunt stimulați vizual cu imagini cu contrast ridicat. Și stimularea dezvoltării vizuale de la naștere ajută mai mult decât doar vederea, ajută dezvoltarea întregului creier.

La începutul anilor 1960, dr. Robert Fantz, un psiholog de dezvoltare la Universitatea Western Reserve din Cleveland, Ohio, care credea că bebelușii sub vârsta de doi ani ar putea să vadă bine, a proiectat o cutie "peep" care înconjura un bebelus ce statea pe un scaun. El a așezat două obiecte direct în aria vizuala a copilului: o tablă de șah in alb și negru și un card gri. Pe ascuns, dr. Fantz a urmărit copilul printr-o mica gaura și a putut determina că bebelușii preferau tabla de șah, in detrimentul suprafetei simple. Ochii lor se îndreptau constant spre tabla.

Sursa: Fantz, R. "Maturizarea vederii la sugari". Jurnalul de Psihologie Comparativa si Fiziologica, Vol. 55 (1962), p. 907.

Odată ce acest lucru a fost cunoscut, au urmat alte studii în succesiune rapidă. Dr. T.G.R. Bower, om de știință comportamentală de la Universitatea din Edinburgh, bine cunoscut pentru studiile sale în dezvoltarea copilului, a arătat copiilor mai multe forme alb-negru, precum și carduri simple albe, roșii și galbene. Din nou, bebelușii au ales să privească articolele alb-negru.

 

Sursa: Bower, T.G.R., "Un element de dezvoltare a sugarului", San Francisco: W. H. Freeman and Co., 1977, p. 9.

 

Dr. Phillip Salapatek, psiholog de copii la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, a proiectat un dispozitiv electronic de urmărire, care să urmărească privirea copilului. El a aflat că sugarii își mișcă ochii până la marginea unui triunghi negru, pe fond alb, mai degrabă decât să privească centrul negrului sau albului. Atunci a  înțeles că ochii copiilor caută granița dintre culori, pentru că acolo este cel mai mare contrast între alb și negru.

 

Sursa: Salapatek, P.H., Kessen, W., "Scanarea vizuală a triunghiurilor de către nou-născutul uman", 

Jurnalul Psihologiei Experimentale a Copilului, vol. 3 (1966), pp. 155-67.

 

Mai multe dovezi în studiile recente

 

Cele mai recente studii continuă să demonstreze că abilitatile vizuale ale sugarilor includ vizibilitatea culorilor pentru culori cu contrast înalt – de preferat negru, alb și roșu - și sensibilitate la contrast pentru modelele cu contrast ridicat. Copiii urmăresc culorile contrastante datorită stimulării pe care acestea o aduc. (Dr. Craig, Ron, Universitatea Edinboro din Pennsylvania, "Dezvoltarea fizică a sugarilor", 2006)

S-a constatat că culorile cu contrast ridicat sunt cheia stimulării vizuale la copii. Deoarece retina nu este complet dezvoltată la naștere, datorită faptului că creierul este dezorganizat și celulele nervoase nu au fost încă conectate complet, un copil percepe culori intense, cum ar fi roșu, albastru, roz, galben, mov și verde. Retina poate detecta numai contraste mari între lumină și întuneric sau alb-negru, comparativ cu un adult, care poate distinge culorile, în timp ce un copil va îmbina culorile. Pe măsură ce simturile bebelușilor cresc, cauzand multiplicarea celulelor nervoase, și prin stimularea vizuală, retina bebelușilor se va dezvolta, celulele nervoase optice vor creste, determinând stimularea copilului.

Copiii răspund bine la culori contrastante, și dr. William Sears (2013) a demonstrat că alb-negru este cea mai puternică și mai ușoară combinație pe care un copil o poate recunoaște, datorită contrastului care provoacă cea mai puternică stimulare vizuală. Aceste culori cresc curiozitatea și stimulează conexiunile celulelor creierului, ceea ce înseamnă că, dacă un copil are stimuli mai puternici, atunci, în cele din urmă, au o creștere mai bună a creierului și o dezvoltare vizuală mai rapidă.

Lewis & Maurer (2009) au realizat studii care au arătat că introducerea modelului vizual imediat după naștere poate juca un rol important în dezvoltarea vizuală timpurie, deoarece păstrează infrastructura neurală pentru învățarea vizuală a copiilor în viața ulterioară, și crește sensibilitatea la niveluri de bază și înalte ale vederii. Acest studiu susține ideea că bebelușii nou-născuți își pot recunoaște foarte repede mama prin recunoașterea feței. Ei stochează aceste informații în memoria lor, pentru a recupera memoria în mod eficient atunci când este nevoie. Copilul necesită o vizionare mică a feței, deoarece aproape instantaneu un copil recunoaște și își amintește chipul. Prin urmare, corelația dintre expunere și valoarea preferinței este puternică.

 

Daggett anel Cobble (2008) au constatat că copiii sunt atrași de culori, și acest lucru îmbunătățește atenția, sporind productivitatea și, prin urmare, stimulând mental. Culorile produc răspunsuri fiziologice variate la o persoană; tensiunea arterială, frecvența cardiacă, temperatura corporală și activitatea creierului. S-a constatat că diferite culori stimulează sau reduc producția de hormoni când interacționeaza cu sistemul endocrin. Mai mult, Daggett și Cobble (2008) au descoperit, de asemenea, că culoarea modifică activitatea valurilor creierului alfa, ceea ce noi numim vigilență, stare de spirit, nivel de energie și claritate mentală. Prin urmare, este clar că culoarea are o puternică influență psihologică, în special asupra emoțiilor și sentimentelor noastre, astfel că există o legătură directă între creier și corp.

 

Studiile efectuate de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Indiana arată că bebelușii văd slab. La naștere există numeroase imaturități în ochi și în părțile vizuale ale creierului. Nou-născuții se comportă ca și când ar privi printr-o ceață densă - obiectele trebuie să fie intense, strălucitoare și mari pentru a genera un răspuns. Ei încep să reacționeze la țintele colorate la vârsta de aproximativ 2 luni, iar dezvoltarea acuității (viziune detaliată) durează oarecum mai mult. Nivelurile adulte de acuitate nu sunt atinse până la vârsta de cel puțin un an.

 

Nou-născutul se poate concentra pe forme apropiate, dar văd obiectele îndepărtate ca fiind neclare, deoarece sunt miopi. Pe masura ce cresc, vederea lor se imbunatateste. Până la sfârșitul varstei de 3 luni, aceștia pot urmări un obiect în mișcare, sunt mai interesați de forme și modele și pot vedea fețe familiare, chiar și la distanță. Fața umană este unul dintre lucrurile preferate pe care sa le priveasca, în special fața propriei persoane sau a parintilor. Potrivit cercetărilor efectuate la Colegiul de Medicină al Universității din Illinois, la naștere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea ochiului unui adult. În primii doi ani de viață, nervul optic, funcția vizuală și structurile interne ale ochiului continuă să se dezvolte.

 

Acuitatea vizuală a nou-născutului este de aproximativ 20/400. Vederea se îmbunătățește încet până la 20/20 pana la vârsta de 2 ani. Aceasta este echivalentă cu a vedea doar litera mare "E" pe o diagramă a ochilor. La început, nou-născuții nu acordă multă atenție lumii vizuale, dar în mod normal vor clipi când lumina le strălucește în ochi. De la 6 la 8 săptămâni, bebelusii își vor fixa privirea pe un obiect și vor urmari mișcarea acestuia. Ochii unui bebeluș ar trebui să fie bine aliniati (lucrează ca o echipă) la vârsta de 4 luni. Pe măsură ce ochii devin aliniați, se dezvoltă vederea tridimensională.

 

Asociatia Americana de Optometrie a marcat 3 pasi in dezvoltarea vederii bebelusilor:

<>1.····Copiii ar trebui să înceapă să urmărească obiectele în mișcare cu ochii și să se intinda spre lucruri la vârsta de aproximativ trei luni.

 

  1.  De la 5 la 8 luni


 •  Percepția de adâncime, care este capacitatea de a judeca dacă obiectele sunt mai aproape sau mai îndepărtate decât alte obiecte, nu este prezenta la naștere. Pana la varsta de 5 luni, ochii sunt capabili să lucreze împreună pentru a forma o viziune tridimensională a lumii și a începe să vadă în profunzime.

• Deși viziunea de culoare a copilului nu este la fel de sensibilă ca cea a unui adult, se crede, în general, că bebelușii au o viziune de culoare bună la vârsta de opt luni.

 

 

  1. De la 9 la 12 luni

• La douasprezece luni, majoritatea copiilor se vor târi și vor încerca să meargă. Părinții ar trebui să încurajeze mersul de-a busilea, mai degrabă decât mersul pe jos, pentru a ajuta copilul să dezvolte o coordonare mai bună a ochilor.

• Bebelușii pot judeca distanțele destul de bine și arunca lucrurile cu precizie, sunt capabili să perceapă aproape toate detaliile și culorile.


Culorile care oferă cel mai mare contrast sunt cele mai atrăgătoare pentru copii. Alb-negru, desigur, permite cel mai mare contrast. Ce e atât de minunat în ceea ce privește contrastul? Are de-a face cu dezvoltarea ochilor nou-nascutilor. Bastonasele și conurile - structurile retinei care percep culoarea - nu s-au maturizat suficient pentru ca el să perceapă valorile și intensitățile de roșu, albastru, roz, galben, violet și verde. Alb-negru este cea mai simpla combinatie pe cdare o poate percepe, iar interesul său pentru aceste culori contrastante continuă până la varsta de 6-9 luni.

Deborah Brateman, fosta asistenta medicala la Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul Walter Reed din Washington, DC, a specificat ca cardurile flash care incorporeaza modele negre si albe cresc perioada de timp pe care copiii o petrec privind la mediul inconjurator de la o medie de 4-5 minute, pana la 45 de minute după ce a fost hrănit.

 

 

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Carticica foldabila pentru bebelusi - Armonica

Comanda si prin telefon la:

0740 149 361 sau 0722 537 758

 

  • Cod produs: Bebe_1
  • Disponibilitate: În Stoc
  • 28,00 Lei

Livrare gratuita

Transport gratuit prin curier la comenzi mai mari de 300 lei.

Etichete: Carticica-foldabila-pentru-bebelusi-Armonica