Pentru a va oferi servicii mai bune, magazinul online casutacujucarii.ro utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu termenii de utilizare si politica de confidentialitate si utilizare cookie-uri .

Speriati de noroi?

Publicat de stefan 03.05.2017 0 Comentariu Importanta jocului si a jucariilor,Pauza de joaca,

Cateodata, cand sunt in pana de idei, fac un efort si incerc sa-mi amintesc despre copilaria mea. Fac un tur si in cele din urma gasesc un subiect. De regula gasesc acest subiect cand observ o contradictie intre generatii. Sunt foarte multi parinti care sunt speriati de tot ce tine de viu si de natura in zilele noastre. Ei bine, cu ceva timp in urma acest lucru nu exista.

 

Copiii trebuie sa exploreze, sa rascoleasca cu betele pamantul si sa-si faca permanent jucarii din tot ceea ce ii inconjoara. Facand acest lucru, fac cel mai important lucru pentru ei in aceasta etapa. Fiind intr-o etapa fizica (adica corpul este cel care creste in principal) si intr-o tranzitie catre conturarea partii lor emotionale (secundar), ei trebuie sa invete sa isi puna corpul la munca, sa lucreze cu el, sa-l respecte, sa invete sa-l tina sanatos si sa caute metode sa-I ajute.

Corpul nostru, dintr-un anumit punct de vedere, este cea mai importanta posesiune a noastra si aceasta este etapa in care putem invata cel mai bine cum sa lucram cu el si cum sa-l iubim.

Cel mai important este sa intelegi ca nu poti sa sari etape.

 

Totusi sa ii lasi pe copii sa se joace in apa pana se fac leoarca sau sa-si faca arme din bete pare un pic ingrijorator. Insa, sub o atenta supraveghere, ei vor deveni din ce in ce mai priceputi in ceea ce fac, odata cu aceasta pricepere crescand si gradul de incredere a celor care ii supravegheaza in ei. In acest fel comunicarea nu va avea decat de castigat aparand si acel sentiment de cooperare si de spargere a barierelor dintre varste (relationarea dintre generatii fiind dupa cum stim unul dintre primele si cele mai mari diferende care apar in situatii de acest gen). Copilul trebuie sa invete ca nu e nimic nenatural sa te uzi leoarca si sa-ti fie frig, dar ca este important si sa supravietuiesti.

 

Australia si Danemarca sunt doua dintre tarile care au implementat acest tip de educatie in gradinitele lor. Putem spune ca sunt pionieri in ceva ce exista deja, daca e sa ne raportam la copilaria celor care au crescut cu cheia la gat si care, in majoritate, au avut parte in educatia lor, inconstient, si de aceste tipuri de activitati in aer liber.

Un participant din SUA la un schimb de experienta cu o gradinita din Danemarca a spus, “am avut parte de o zi extraordinara jucandu-ma cu copiii in ploaie. Este un concept revolutionar pentru scoala mea.”

 

Trebuie sa intelegem si de ce sunt categorii de oameni care sunt foarte speriate de tot ce tine de fizic, de iesit in natura, de joaca copiilor lor in noroi, de animale etc. De regula noi privim si judecam prin cum am fost educati, formati, invatati. Daca ne-a lipsit aceasta etapa, nu avem cum sa fim simpatizantii acestui tip de educatie, desi undeva in adancul lor vor recunoasce intotdeauna ca aceasta etapa le lipseste.

 

Citind argumentele pe care vi le-am adus, va las in continuare sa faceti o comparatie si sa trageti concluziile care sa va foloseasca. Deci, e bine sa introducem acest mod de joaca, interactiune, activitate in educatia copiilor nostri?

 

Etichete: Copii Joaca Noroi

Lasa un Comentariu